I studenttider är numera studentflak med banderoller av typen ”Idag redlös, imorgon arbetslös” och ”Nästa hållplats: Arbetsförmedlingen” en ganska vanlig syn. Den höga ungdomsarbetslösheten har debatterats flitigt under senare år och gymnasisterna har förmodligen snappat upp att ungdomsarbetslösheten är runt 25 procent. Som tidigare påpekats här på Ekonomistas och annorstädes betyder detta inte att var fjärde ungdom går arbetslös. Detta eftersom arbetslösheten uttrycks relativt antalet ungdomar som ingår i arbetskraften, vilket är ganska få i unga år då många studerar. Dessutom är det många studerande som också är arbetslösa, men det handlar i stor utsträckning avsaknad av feriejobb. I årets rapport från Finanspolitiska rådet finns bland annat en klargörande figur som jag tror skulle ha en lugnande inverkan på de nybakade studenterna. Gissningsvis är det inte så många gymnasister som läser Finanspolitiska rådets rapporter, varför jag passar på att återpublicera figuren här (även om förmodligen bara är marginellt fler gymnasister som läser Ekonomistas).
Figuren visar att andelen unga kvinnor som är arbetslösa utan att också vara heltidstuderande är en förhållandevis liten grupp — och mycket långt från de 25 procent som tycks vara den rådande uppfattningen på studentflaken. Just efter gymnasiet, kring 19 års ålder, är dock arbetslösheten som högst, men det rör sig om i runda slängar 10 procent av 19-åringarna. Figuren ovan ser ganska lik ut för män — en skillnad är dock att andelen heltidsstuderande ökar några år efter gymnasiet bland kvinnor, men inte bland män.
Utifrån figuren ovan kan man formulera en lite bättre tumregel för gymnasisterna på studentflaken. Det är ungefär 80 procent av ungdomarna som är heltidsstuderande i 15-19-årsåldern (och färre än så som fullföljer gymnasiet med kompletta betyg). Efter studenten kommer ungefär en av tio att bli arbetslös och bland de resterande kommer drygt hälften vara i arbete och den andra hälften kommer vara heltidsstuderande. Visst är detta en arbetslös för mycket och ytterligare smolk i den eventuella glädjebägaren kommer sig från att kategorin ”heltidsstuderande” även inkluderar en del som befinner sig i arbetsmarknadspolitiska program (tyvärr hittar jag ingen siffra på hur stor den andelen är bland ungdomar). Men på det stora taget är framtiden ganska ljus för de som fullföljer gymnasiet. Det är framförallt framtiden för dem som aldrig lyckas ta sig upp på studentflaken som vi ska oroa oss för.
