Idag presenterar socialdemokraternas forskningskommission om arbetslöshet sin slutrapport. Utöver undertecknad har Eva ”Ekonomistas-Eva” Mörk, Bertil Holmlund och Mårten Palme varit med i kommissionen. På dagens DN Debatt sammanfattar vi de tio viktigaste slutsatserna från rapporten. Vi föreslår bland annat satsningar på utbildning i form av ett nytt kunskapslyft och en ungdomsgaranti, att finanspolitiska rådet utvidgas till att även utvärdera penningpolitiken, höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen, lägre arbetsgivaravgift för fast anställda och en genomgripande reform av bostadsmarknaden. Hela rapporten finns (från och med 15:00 idag) att läsa på forskningskommissionen.se. Där kan man även hitta läsvärda underlagsrapporter om arbetsmarknaden i Sverige jämfört med länder i närområdet, utrikes födda och varför Österrike har så låg arbetslöshet.
I arbetet med rapporten frestades vi att även lägga till en elfte slutsats. Denna skulle kunna ha formulerats som följer:
Nya benämningar på gammal politik ökar inte insatsernas effektivitet utan minskar transparensen och försvårar utvärdering. Vi förespråkar därför ett nyordsförbud inom svensk arbetsmarknadspolitik som gärna även får utsträcka sig till andra politikområden.
Det är helt enkelt mycket vanligt att politiker (av alla kulörer!) frestas att döpa om existerande program och åtgärder i samband med ganska begränsade förändringar av innehållet. Förtidspension har blivit sjuk- och aktivitetsersättning. Socialbidrag har blivit försörjningsstöd. ALU och API har blivit arbetspraktik. Den inofficiella och pejorativa benämningen ”AMS-jobb” från valrörelsen 2006 har bland annat blivit 55 000 nystartsjobb.
Omstöpningen av fastighetsskatten till kommunal fastighetsavgift är kanske allra mest slående. I regeringens proposition 2007/08:27 ägnas två sidor åt att redogöra för en lång rad remissinstanser som i princip är eniga att både ”kommunal” och ”avgift” inte är adekvata benämningar. Regeringen håller med om att skatt är en mer rättvisande benämning, men förordar ändå en namnändring av politiska skäl (s. 70):
Ett skäl för benämningen fastighetsavgift är att det manifesterar skillnaden mot den tidigare, starkt kritiserade fastighetsskatten. I kombinationen med ordet kommunal förstärker dessutom ordet fastighetsavgift åtskillnaden mellan den nya avgiften och den statliga fastighetsskatten.
